Studenckie Koło Naukowe „Bromatos”
Raz w miesiącu odbywają się zebrania, w trakcie których jego członkowie wygłaszają referaty dotyczące aktualnych problemów z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz wpływu diety na zdrowie człowieka.
Przykłady tematów omawianych w ramach prac koła:
- Substancje biologicznie aktywne w suszonych ziołach – czy są obecne?
- Szczepienia przeciw grypie (wiedza, produkcja, rejestracja, nowe technologie)
- Marihuana – lek czy używka?
- Probiotyki a zdrowie – dziś i jutro!
- Związek między mikroflorą bakteryjną, a powstawaniem nowotworów
- Zaburzenia odżywiania
- Wiedza młodych kobiet na temat profilaktyki raka piersi
- Immunomodulacja w wieku rozwojowym
- Głód jako ostra choroba metaboliczna
- Bioterroryzm – zagrożenie, zasady postępowania, regulacje prawne
- Ocena sensoryczna żywności, kosmetyków i leków
- Amygdalina – cudowny lek czy wielka mistyfikacja
- Nanotechnologia w produkcji żywności – kierunki rozwoju, zagrożenia i regulacje prawne
- Benzylopiperazyna jako składnik dopalaczy