Studenckie Koło Naukowe „Bromatos”

Raz w miesiącu odbywają się zebrania, w trakcie których jego członkowie wygłaszają referaty dotyczące aktualnych problemów z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz wpływu diety na zdrowie człowieka.

Przykłady tematów omawianych w ramach prac koła:

  • Substancje biologicznie aktywne w suszonych ziołach – czy są obecne?
  • Szczepienia przeciw grypie (wiedza, produkcja, rejestracja, nowe technologie)
  • Marihuana – lek czy używka?
  • Probiotyki a zdrowie – dziś i jutro!
  • Związek między mikroflorą bakteryjną, a powstawaniem nowotworów
  • Zaburzenia odżywiania
  • Wiedza młodych kobiet na temat profilaktyki raka piersi
  • Immunomodulacja w wieku rozwojowym
  • Głód jako ostra choroba metaboliczna
  • Bioterroryzm – zagrożenie, zasady postępowania, regulacje prawne
  • Ocena sensoryczna żywności, kosmetyków i leków
  • Amygdalina – cudowny lek czy wielka mistyfikacja
  • Nanotechnologia w produkcji żywności – kierunki rozwoju, zagrożenia i regulacje prawne
  • Benzylopiperazyna jako składnik dopalaczy
Kontakt:

Opiekun koła: dr hab. n. farm. Barbara Bobrowska-Korczak