Prowadzone są badania dotyczące zależności między różnymi składnikami żywności (m.in. tłuszczami i kwasami tłuszczowymi, składnikami mineralnymi, polifenolami) a stanem zdrowia człowieka.
Główne kierunki badawcze:
- Wpływ różnych czynników dietetycznych na poziom składników mineralnych (Ca, P, Mg, Fe, Zn, Cu) w organizmach szczurów z wyindukowanymi DMBA nowotworami.
- Wpływ czynników dietetycznych na oksydacyjne uszkodzenia DNA, białek i tłuszczów w organizmach szczurów z wyindukowanymi DMBA nowotworami.
- Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego na zawartość lipoksygenazowych metabolitów kwasu linolowego i arachidonowego w organizmach szczurów z wywoływanymi chemicznie nowotworami.
- Ocena występowania sprzężonych dienów kwasu linolowego w produktach żywnościowych oraz ich znaczenia ochronnego w chemoprewencji procesu nowotworowego.
- Ocena znaczenia sprzężonych dienów kwasu linolowego w chemoprewencji procesu nowotworzenia.