Badania bromatologiczne i nutrigenomiczne

Prowadzone są badania dotyczące zależności między różnymi składnikami żywności (m.in. tłuszczami i kwasami tłuszczowymi, składnikami mineralnymi, polifenolami) a stanem zdrowia człowieka. 

Główne kierunki badawcze:

  • Wpływ różnych czynników dietetycznych na poziom składników mineralnych (Ca, P, Mg, Fe, Zn, Cu) w organizmach szczurów z wyindukowanymi DMBA nowotworami.
  • Wpływ czynników dietetycznych na oksydacyjne uszkodzenia DNA, białek i tłuszczów w organizmach szczurów z wyindukowanymi DMBA nowotworami.
  • Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego na zawartość lipoksygenazowych metabolitów kwasu linolowego i arachidonowego w organizmach szczurów z wywoływanymi chemicznie nowotworami.
  • Ocena występowania sprzężonych dienów kwasu linolowego w produktach żywnościowych oraz ich znaczenia ochronnego w chemoprewencji procesu nowotworowego.
  • Ocena znaczenia sprzężonych dienów kwasu linolowego w chemoprewencji procesu nowotworzenia.